Hammasproteesin historia

Hammasprotetiikka on vanha ja perinteinen taito korvata puuttuvia hampaita keinotekoisilla korvikkeilla, tekohampailla. Varhaisin löydetty hammasproteesi on ajoitettu aikavälille 3000 – 2500 eKr. Historiassa on mainintoja erilaisista materiaaleista, kuten norsunluusta, kullasta ja muista metalleista, luusta ja jopa puusta valmistetuista tekohampaista.

Hammaslääkäreiden ammattikunta syntyi n. 500 vuotta sitten. Sitä ennen hampaiden hoidosta vastasivat lääkärit, haavurit, välskärit ja parturit. Hammaslääkärit valmistivat hammasproteesit omin avuin aina 1700-luvun loppuun asti. Seuraavalla vuosisadalla proteesien valmistus siirtyi vähitellen asiaan erikoistuneille käsityön ammattilaisille, hammasteknikoille.

Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti käytti hammasproteesia

Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti George Washington (1732 – 1799) käytti elämänsä aikana useita hammas­proteeseja, mutta yksikään niistä ei ollut puinen, vaikka tällaista väitettä yleisesti kuuleekin. Washingtonille ­teh­tiin tekohampaita muun muassa ihmisten, hevosten ja virta­hepojen hampaista.

Hampaat kiinnitettiin norsunluisiin tai kultaisiin levyihin; ne liitettiin yhteen pienillä jousilla, jotka pakottivat proteesin auki niin, että halutessaan pitää suunsa kiinni Washington joutui puremaan ike­niään yhteen.

Washington menetti ensimmäiset ham­paansa jo ­nuorena, ja kun hänet 57-vuotiaana valittiin presidentiksi vuonna 1789, hänellä oli jäljellä enää yksi oma hammas. Hampaidenlähdön syyksi on epäilty isorokko- ja malariahoitoihin käytettyä elohopeaa.

Lähteet:

13.5.2011 15.00 Kirjoittanut: EHT, Aihe: Artikkelit Ei kommentteja

Kommentoi